DutchSkeptic


Goochelen met cijfers
27/07/2009, 22:01
Filed under: Nieuws

Vanochtend las ik op Nu.nl: ‘Vrouwen rijden beter’. Nu zou dat best zo kunnen zijn, maar ik was toch benieuwd hoe je zoiets vaststelt.

Het bleek om een enquête te gaan waarin mensen moesten aangeven wie ze de betere automobilist vinden. Zoals gebruikelijk bij enquêtes wordt er gretig met percentages gesmeten: 25% vindt mannen betere chauffeurs, bij deelnemers tot 29 jaar is dit 35% en bij die tussen 50 en 59 jaar 17%. 31% vindt zijn/haar eigen geslacht het beste, 54% vindt een man beter handelen in panieksituaties en 63% vindt vrouwen attenter in het verkeer.

Hé Nu.nl: dit is geen nieuws!!  Als je met cijfers strooit moeten die cijfers wel iets zeggen. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 1900 Duitsers, waarvan 69% man. Niet bepaald een doorsnede van de samenleving waarin ik mij bevind (stel je voor!), dus voor mij totaal niet interessant. Ik ben ervan overtuigd dat een zelfde enquête in Nederland een totaal andere uitslag zou geven. En in België, en in Frankrijk, en ga zo maar door. Kortom, zowel de wetenschappelijke als de journalistieke waarde van dit soort onderzoek is nul! Waarom moet ik er dan toch steeds weer over lezen?

[Voor wie van puzzelen houdt: uit bovenstaande percentages valt af te leiden hoeveel procent van de mannen en vrouwen zichzelf de betere chauffeur vinden. Het antwoord zal je verbazen.]

[Ondertussen probeer ik een grapje met Nu.nl uit te halen… later meer!]


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: